Saddle House

Project Type

Residential

Location

Southern Alps

Year

2019

Project Detail

The Saddle House is a private residence located high on a hillside in the New Zealand Southern Alps. Strict planning guidelines required any built structures on the site to be invisible from public vantage points. To achieve this, the home follows the contours of the land and has been sculpted into a natural saddle between two hillsides. The existing saddle landform has been reinstated over the home as a green roof. Spaces within the home are aligned with sun patterns and views towards significant mountain ranges.

The home is constructed of materials that reference the local vernacular and the gold mining heritage of the region. The visible facades are clad in locally sourced stone on blockwork and are punctuated with windows formed by concrete and weathering steel surrounds. Interiors and furnishings are by Virginia Fisher and landscape design by Suzanne Turley.

Photographer: Simon Larkin Photography

Back to Residential Portfolio